Rum

Rum to wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany z trzciny cukrowej lub pochodnej jej melasy. Po destylacji poddaje się go leżakowaniu w beczkach dębowych, ale także beczkach z innych rodzajów drewna.  Słowo „Rum” pochodzi prawdopodobnie z niderlandzkiego/flamandzkiego słowa „roemer”, oznaczającego duży kielich używany przez holenderskich marynarzy. Pochodzi przede wszystkim z Karaibów i Ameryki Południowej. 

 

Pierwsze trunki bazujące na trzcinie cukrowej produkowane były już w antycznych Chinach i Indiach. Jednak bez destylacji, żaden z tych alkoholi nie mógł osiągnąć odpowiedniej procentowości alkoholowej. Po raz pierwszy produkt fermentacji soku z trzciny cukrowej poddano destylacji w XVII wieku na Karaibach. Jednak uważa się, że pierwsze destylacje rumu przeprowadzano na wyspie Barbados. Określenie rumu nie jest proste ponieważ jego skład i proces produkcji reguluje wiele różnych przepisów wywodzących się z różnych państw, w których trunek powstaje. 

Produkcja

Czy wiesz że....

Tafia to słabej jakości rum produkowany we Francji. Obecnie produkcja tafii nie narusza praw człowieka jednak w przeszłości aby móc prowadzić manufakturę produkującą tego trunku potrzeba było od 5-9 niewolników. Tafia przeznaczona była do rodzinnej konsumpcji i nie równała się smakiem z oryginalnym rumem.

Produkcja Rumu odbywa się w 3 etapach:

  • Fermentacja – Rum produkowany jest najczęściej z melasy, jednak znaczącym wyjątkiem są francuskojęzyczne wyspy, gdzie sok z trzciny cukrowej jest preferowanym składnikiem bazy. Drożdże i wodę dodaje się do składnika podstawowego w celu rozpoczęcia procesu. Niektórzy producenci wykorzystują dzikie drożdże w procesie fermentacji, jednak większość woli korzystać z konkretnych szczepów w celu osiągnięcia stosunkowo spójnego smaku i czasu fermentacji (Saccharomyces cerevisiae).  Najczęściej źródłem drożdży jest tzw. Dunder czyli pianka z poprzednich fermentacji bogata w drożdże. Jest to tradycyjne źródło drożdży na Jamajce. 
  • Destylacja – Sposoby destylacji rumu są bardzo zróżnicowane regionalnie. Zwykle większość producentów przeprowadza destylację kolumnową.
  • Sezonowanie  – W wielu krajach rum musi być sezonowany przynajmniej przez rok w dębowej beczce zwykle po burbonie, ale także w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w beczkach z innych rodzajów drewna. Proces dojrzewania ma wpływ na barwę rumu. Dojrzewający w dębowych beczkach trunek staje ciemny a ze stali nierdzewnej pozostaje praktycznie bezbarwny. Dojrzały rum jest kupażowany, aby zapewnić jednolity smak i kolor. Mieszanie trunku jest ostatnim etapem w procesie produkcji. Jasny rum może być dodatkowo filtrowany w celu uzyskania w pełni bezbarwnego trunku.

Rodzaje Rumu

  • Rumy typu LIGHT nazywane również WHITE, SILVER – Trunki słodkie, posiadające lekki i łagodny smak. Używane głównie do przyrządzania koktajli. Większość białego rumu pochodzi z Portoryko.
  • Rumy typu GOLD nazywane również AMBER (bursztynowe) – Swoją ciemną barwę zawdzięczają leżakowaniu w drewnianych dębowych beczkach. Posiadają więcej aromatu niż biały rum.
  • Rumy typu SPICED - ch – swój smak zawdzięczają dodatkowi przypraw i karlemu. Bazują głównie na rumach typu GOLD.
  • Rumy typu DARK lub BLACK – decydowanie ciemniejsze od rumu GOLD. Wynika to głównie z dłuższego leżakowania. Używane do przygotowywania drinków, aby nadać im aromat i barwę. Stosowane również podczas gotowania. 
  • Rumy typu FLAVORED – to rumy smakowe. Wykorzystuje się je głównie do przyrządzania drinków o podobnych smakach lub serwuje osobno na lodzie.
  • Rumy typu OVERPROOF – to rumy, w których zawartość alkoholu znacznie przekracza 40%. Często sięga ona 75-80%. 
  • Rumy typu PREMIUM – to rumy, o wysokiej jakości w których szczególną uwagę przykłada się do procesu produkcyjnego alkoholu a także uważnie dobiera się składniki i parametry produkcji. Są to bardzo drogie trunki, które często leżakują latami podobnie jak whisky i koniak.

Najbardziej znane marki rumu dostępne w Polsce to : Bacardi, Captain Morgan, Havana Club, Malibu, Golden Rum, Rum Seniorita. Rum zawiera 40%-80% alkoholu.

Drinki

Rum serwowany jest bez dodatków w koniakówkach ze względu na głębie aromatów jakie możemy w nim odnaleźć. Często też wykorzystywany jest do przygotowywania koktajli aby podkreślić ich walory smakowe. Rum przechowujemy w zaciemnionym miejscu o stałej, pokojowej temperaturze.
Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Piňa Colada

40 ml rumu

  • 40 ml mleczka kokosowego
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • kruszony lód (ok. pół szklanki)

Ananasa kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy kruszony lód, mleko kokosowe i rum, miksujemy na gładką masę.

Mojito

  • pół limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • mięta
  • 40 ml białego rumu
  • kruszony lód
  • woda gazowana

Limonkę pokroić na 8 części. 3-4 części wrzucić do szklanki. Dodać garść liści mięty (7-8 dużych) i ugnieść wszystko razem, aż będzie wyczuwalny aromat mięty. Cukier lub syrop cukrowy dosypać po ugniataniu – rozpuści się w trakcie mieszania. Szklankę dopełnić kruszonym lodem. Wlać 40 ml rumu, polecany biały, dopełnić wodą mocno gazowaną i solidnie zamieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Udekorować gałązką mięty i cząstką limonki. Pić przez słomkę.

Rum