jim-beam-devils

Mówi się, że produkcja Devil’s Cut odbywa się z udziałem samego diabła, i jak się okazuje jest w tym troszkę prawdy. W okresie starzenia trunku w dębowych beczkach część destylatu wyparowuje z beczki i uznawana jest za „anielską część”- „Angel’s Share”. Z drugiej strony podczas rozlewania bourbonu do butelek pewna ilość destylatu pozostaje w drewnie beczki przez co nazwana została „szatańską częścią”- „Devil’s Cut”.

 

Produkcja prezentowanego Jim Beam polega na odzyskaniu uwięzionej whiskey i zmieszaniu jej z dobrze znanym czarnym (6- letnim) reprezentantem rodziny Beam. Po takim zabiegu otrzymujemy 45 % trunek o głębokim brązowym kolorze i zdecydowanym charakterze, gdzie silne aromaty dębu podkreślone zostały zdecydowaną nutą wanilii.

W 1795 roku rozpoczęła się historia marki Jim Beam, kiedy to Jacob Beam sprzedał swoją pierwszą beczkę bourbona. Ziemie Kentucky sprzyjały szczególnie uprawie kukurydzy, a obfitość wody ułatwiała produkcję trunku, który swoją nazwę zaczerpnął od nazwy znajdującego się w Kentucky hrabstwa Bourbon. Do 1811 roku w stanie Kentucky było czynnych ponad 2 tysiące destylarni. Jacob przekazał rodzinie tradycje związane z produkcją bourbona, a najlepiej prosperującą destylarnię odziedziczył po nim syn, David.

Kraj pochodzenia: USA - Kentucky

jim-beam-devils jim-beam-devils-cut