jim-red

Jim Beam Red Stag jest najnowszym dziełem destylarni Jim Beam. Prezentowana wersja wytwarzana jest na bazie podstawowego 4- letniego Jim Beam, do którego stopniowo dodawany jest naturalny aromat czarnej wiśni. Uzyskany trunek ma wyjątkowo łagodny i niespotykany smak. Owocowa nuta pojawiająca się dzięki wprowadzeniu do produktu czarnej wiśni nie przytłacza typowego dla bourbonu aromatu. Umiarkowanie słodki smak przeplata się z łagodnymi elementami dębu i nutami czarnej wiśni. Finisz niesłychanie miękki i głęboki.

 

W 1795 roku rozpoczęła się historia marki Jim Beam, kiedy to Jacob Beam sprzedał swoją pierwszą beczkę bourbona. Ziemie Kentucky sprzyjały szczególnie uprawie kukurydzy, a obfitość wody ułatwiała produkcję trunku, który swoją nazwę zaczerpnął od nazwy znajdującego się w Kentucky hrabstwa Bourbon. Do 1811 roku w stanie Kentucky było czynnych ponad 2 tysiące destylarni. Jacob przekazał rodzinie tradycje związane z produkcją bourbona, a najlepiej prosperującą destylarnię odziedziczył po nim syn, David.

Kraj pochodzenia: USA - Kentucky

jim-red