pinta-a-ja-pale-ale-2014-10-29-preview201411181924-0x370-t1

Pale Ale w wersji amerykańskiej (APA) to prawdopodobnie najbardziej pożyteczna odmiana jasnego piwa górnej fermentacji. Wyraźna, aczkolwiek nieprzesadzona goryczka, odczuwalna ale ułożona podbudowa słodowa oraz przede wszystkim bujny aromat amerykańskich odmian chmielu. Przy tym umiarkowana ilość alkoholu.

 

Skład: słody Weyermann®: paleale, diastatyczny jęczmieny, Caraamber®; chmiele: Columbus (USA), Chinook (USA), Cascade (USA), Simcoe® (USA); drożdże Fermentis Safale US-05.Piwo niefiltrowane.
Temp serwowania.: 8-9*C
Szkło: american pint
Polecane do: burgery wołowe, zapiekanki mięsne, Tex-Mex.

styl: American Pale Ale
ekstrakt: 12,0°Blg
alkohol: 4,5% alk. obj.
IBU: 41

pinta-a-ja-pale-ale-2014-10-29-preview201411181924-0x370-t1