pintaapetytnazyciebutelka2013

Krzepiące i jednocześnie orzeźwiające - to sekret dobrego, jasnego piwa żytniego. Gęste i nieco oleiste przynosi zarazem całkiem pokaźną porcję rześkiej owocowości. Niewielkie nachmielenie uwydatnia aromaty słodów żytnich i owoce pracy drożdży górnej fermentacji.

 

Skład: słody Weyermann® pilzneński, żytni, wiedeński, karmelowy żytni Cararye®, słód palony Carafa® Special Typ I; chmiele: Tettnanger (DE), Spalt Select (DE), drożdże Fermentis WB-06.Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.Temperatura serwowania: 9-11oC

Polecane szkło: szklany, niski kufel z grubego szkła.

Łączenie z jedzeniem: chleb żytni ze smalcem, peklowana wieprzowina, stek z łososia.

styl: Roggenbier (Żytnie) - Niemcy
ekstrakt: 13,1 % wag.
alkohol: 5,0 % obj.
IBU: 18

 

pintaapetytnazyciebutelka2013