pinta-kwas-beta-butelka201508131237-300x0-t1

Kwas Beta to Lichtenhainer, obok Berliner Weisse i Gose to jedno z niemieckich, historycznych, kwaśnych i lekkich piw pszenicznych. Niemal zapomniany styl, produkowany do II Wojny Światowej w miasteczku Lichtenhain niedaleko Jeny. Słód jęczmienny wędzony drewnem bukowym, nadaje charakterystyczny aromat ogniska. Bakteriami kwasu mlekowego delikatnie została zakwaszona brzeczka, czyniąc piwo bardziej orzeźwiającym.

 

Szlachetne chmiele europejskie - Hersbruker i Strisselspalt - wniosły do piwa krótką, delikatną goryczkę oraz lekko kwiatowe aromaty współgrające z profilem piwa. PINTA Kwas Beta

Składniki: / ingredients: woda, słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann®: pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski typ I, dymiony bukiem; chmiele: Strisselspalt (FR), Hersbruker (DE); bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus, drożdże US-05.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

styl: Lichtenhainer
ekstrakt: 9,0°
alkohol: 3,2 % obj.
IBU: 18
 

pinta-kwas-beta-butelka201508131237-300x0-t1