Chita Suntory 0,7L ( Cena: 249 zł )

Whisky typu single grain, destylowana w gorzelni Chita. Destylarnia ta, otwarta w 1972 roku, położona jest na wyspie Honshū i należy do japońskiego giganta - koncernu Suntory. Tamtejsze destylaty wchodzą w skład takich blendów jak Hibiki, Suntory Old czy Kakubin. Whisky leżakuje w trzech rodzajach beczek dębowych: po bourbonie, sherry i winie. W smaku lekka i delikatna, cechuje się subtelnym aromatem z nutami mięty, miodu i odrobiny przypraw. Producent nie podaje wieku.


Fujimi Blended 0,7L ( Cena: 169 zł )

Fujimi składa się z kilku destylatów różnych gatunków, do których wyrobu wykorzystano czystą i świeżą wodę z naturalnych strumieni. Whisky przez 3 lata dojrzewa w dębowych beczkach. Dla uzyskania bardziej autentycznego, czystszego i niepowtarzalnego smaku nie poddano jej filtracji na zimno. Jasnozłota barwa, w zapachu elegancka, łącząca harmonijnie nuty dojrzałych owoców i przypraw pochodzących z beczki. W ustach bogata, kwiatowo-korzenna z akcentami słodkiej wanilii i gorzkiej czekolady. Finisz średnio-długi, dębowy.


Hatozaki Blended 0,7L ( Cena: 129 zł )

Whisky Hatozaki produkowana jest w destylarni Kaikyo, która swoją nazwę zawdzięcza słynnemu mostowi AkashiKaikyo. Nazwa whisky pochodzi od latarni morskiej Hatozaki, najstarszej latarni morskiej w Japonii.  Rodzina Yonezawa (właściciele marki) zajmuje sie produkcją sake we własnym browarze Akashi-Tai od roku 1856 r.  Od 1917 r. zaczęli destylować inne alkohole, między innymi kilkadziesiąt lat temu - powstała pierwsza partia ich whisky. 


Hibiki Japanese Harmony 0,7L ( Cena: 399 zł )

Hibiki to światowej jakości japońska whisky mieszana. Wydawana jest w charakterystycznych, eleganckich karafkach. Komponując tą whisky, master blender wykorzystuje destylaty słodowe z gorzelni Yamazaki i Hakushu. Destylaty zbożowe czerpane są z destylarni Chita. Destylaty dojrzewają w różnych typach beczek. Do starzenia wykorzystuję się między innymi beczki wykonane z japońskiego dębu Mizunara oraz beczki po japońskim winie śliwkowym.


Kirin Fuji Sanroku 0,7L ( Cena: 239 zł )

Kirin Fuji Sanroku Blended produkowana jest w Fuji Gotemba - jednej z najwyżej usytuowanych gorzelni świata na wysokości ponad 600 m. Nazwa Fuji Sanroku oznacza „u podnóża góry Fuji”. Wyjątkowe położenie destylarni zapewnia nieograniczony dostęp do cudownie miękkiej wody spływającej z góry Fuji. Odpowiednia wilgotność i temperatura panująca w magazynach sprawiają, że destylaty dojrzewające w beczkach po bourbonie rozwijają swój niepowtarzalny charakter.


Nikka From The Barrel 0,5L ( Cena: 169 zł )

Głównym walorem tej Whisky typu blended jest kompozycja miękkich i łagodnych destylatów z Miyagiko z bogatymi i ciężkimi, męskimi nutami Yoichi. Została stworzona z kilkudziesięciu różnych whisky, także tych wyprodukowanych na bazie kukurydzy. Nikka from the Barrel dojrzewa w beczkach po Bourbonie. W Nosie aromaty kwiatowe i owocowe, z nutami torfu i dymu. W Ustach lekko pieprzna, z posmakiem dębu, wanilii i kandyzowanych pomarańczy.


Togouchi Kiwami 0,7L ( Cena: 189 zł )

Mieszana whisky japońska, blendowana i butelkowana w destylarni Chugoku Jozo, położonej w górach, w pobliżu miasta Hiroshima. Beczki leżakują w specyficznych warunkach - w tunelu o długości 361m, wykopanym w 1970 roku, posiadającym idealne ku temu warunki. To podstawowe wydanie Togouchi, bez określonego wieku. Do komponowania tej whisky wykorzystuje się słodowe i zbożowe destylaty pochodzące ze Szkocji oraz Kanady.


Toki Suntory 0,7L ( Cena: 179 zł )

Toki to bardzo ciekawe zestawienie whisky pochodzących z trzech różnych japońskich destylarni firmy Suntory - Chita (grain), Yamazaki oraz Hakushu (single malt). Zestawienie daje nuty smakowe owoców cytrusowych z pieprznym wykończeniem.Zaw. alk. 43%.