hatozaki2

Whisky Hatozaki produkowana jest w destylarni Kaikyo, która swoją nazwę zawdzięcza słynnemu mostowi AkashiKaikyo. Nazwa whisky pochodzi od latarni morskiej Hatozaki, najstarszej latarni morskiej w Japonii.  Rodzina Yonezawa (właściciele marki) zajmuje sie produkcją sake we własnym browarze Akashi-Tai od roku 1856 r.  Od 1917 r. zaczęli destylować inne alkohole, między innymi kilkadziesiąt lat temu - powstała pierwsza partia ich whisky. 

 

Jest to japońska mieszanka stworzona nawet z 12-letnich whisky. 
Trunek  dojrzewa w wielu różnych rodzajach beczek, w tym w beczkach po Sherry, Burbonie i dębie Mizunara, nadając złożony profil smakowy.
Zapach: Kwiatowy, lekko słodki, nuty zbóż.  Pojawiają się nuty owocowe nektarynek i banana.
Smak:  Lekki, typowy słodowy charakter. Nuta miodu i beczułki, więcej owoców pestkowych i kwiatu pomarańczy.
Finisz: Długotrwały.
 

hatozaki2