Akhasheni

Ciemnoczerwony kolor, elegancki aromat dojrzałych poziomek i wiśni.Wino o delikatnej i pięknej budowie. Znakomita równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością powoduje, że jest pełne wyrazu. Finał karmelowy.

 

Ręczny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 23 - 28°C. Po 5-7 dniowej maceracji proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez oziębienie, żeby zachować w winie naturalną zawartość cukru i świeżość. Przed butelkowaniem wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C.

Oznakowanie

Region winiarski: Region KAKHETI,Gruzja
Apelacja: AKHASHENI - szczególny rejon uprawy winorośli
Klimat: Umiarkowany kontynentalny
Kategoria wina: Wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: AKHASHENI - szczególny rejon uprawy winorośli, północne stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj: 8 ton / ha.
Typ wina: Półsłodkie, rocznikowe, czerwone
Analiza wina: Alk. 11 %, Cukier resztkowy 35-45 g/l; T/A: 5,5-6,5 g/l

 

Akhasheni