Alazani Valley Rose

Jasno różowe, dominują aromaty śmietankowo-landrynkowo – truskawkowe. Zrównoważone, krągłe, miękkie i nieagresywne.

 

Dojrzałe winogrona Saperavi są zbierane ręcznie. Po oddzieleniu od szypułek jagody są schładzane do temperatury 4°C i delikatnie tłoczone w prasie pneumatycznej o kontrolowanym nacisku, a następnie poddawane maceracji na skórkach przez 8-10 godzin. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze (15-18°C).Gdy fermentowany sok osiągnie optymalną równowagę między kwasowością a słodyczą fermentacja jest zatrzymywana poprzez schłodzenie wina.

Oznakowanie

Region winiarski: Region KAKHETI, Gruzja
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino regionalne
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: 100% Winnice Kondoli
Urodzaj: 8-10 ton/ha.
Typ wina: Półsłodkie różowe
Analiza wina: Alk. 12,5 %, Cukier resztkowy 38 g/l; T/A: 5,9 g/l

 

 

Alazani Valley Rose