Khvanchkara

Rubinowy kolor, elegancki aromat jeżyn, dzikiej róży, rodzynek i migdałów.Zachowana równowaga pomiędzy naturalnym aromatem, słodyczą i kwasowością oraz delikatność sprawiają, że wino jest świeże i posiada łagodny, bogaty smak.

 

Bardzo dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 23-28°C. Po 5-7 dniowej maceracji proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez oziębienie, żeby zachować w winie naturalną zawartość cukru i świeżość. Przed butelkowaniem wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C.

Oznakowanie

Region winiarski: Region RACHA-LECHKHUMI, Gruzja
Apelacja: KHVANCHKARA - szczególny rejon uprawy winorośli
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli
Odmiany: Aleksandreuli 50%, Mujuretuli 50%
Pochodzenie winogron: KHVANCHKARA - szczególny rejon uprawy winorośli
Urodzaj: 8 ton / ha.
Typ wina: Półsłodkie, rocznikowe, czerwone
Analiza wina: Alk. 11 %, Cukier resztkowy 30-45 g/l; T/A: 5,5-6,5 g/l

 

Khvanchkara