Kindzmarauli

Fioletowy odcień czerwony z atramentowym wzdłuż krawędzi. Elegancki aromat dojrzałych wiśni, jeżyn, budyniu czekoladowego i tytoniu. Wino o ładnej i delikatnej budowie a jednocześnie pełne wyrazu. Znakomita równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością. Finał korzenny, karmelowy.

 

Ręczny zbiór bardzo dojrzałych winogron. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 23 - 28°C. Po 5-7 dniowej maceracji proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez oziębienie, żeby zachować w winie naturalną zawartość cukru i świeżość. Przed butelkowaniem wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C.

Oznakowanie

Region winiarski: Region KAKHETI, Gruzja
Apelacja: KINDZMARAULI - szczególny rejon uprawy winorośli
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: KINDZMARAULI - szczególny rejon uprawy winorośli, południowe stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj: 8 ton / ha.
Typ wina: Półsłodkie, rocznikowe, czerwone
Analiza wina: Alk. 11 %, Cukier resztkowy 35-45 g/l; T/A: 5,5-6,5 g/l

 

Kindzmarauli