Mukuzani

Głęboki, czerwony kolor, Złożony i bogaty bukiet, mocne aromaty kawowe podbite tonami dojrzałych wiśni, borówek, jeżyn. Nuty czekoladowe, tytoniowe i ziemiste łączą się z wątkiem czarnego pieprzu i wanilii.Wino pełne, zaokrąglone, z miękkimi, ładnie rozpuszczonymi taninami.

 

Dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, odszypułkowane i tłoczone. Fermentacja w kadziach z nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze (23–28°C). Wino jest fermentowane na naturalnych drożdżach.Po 12-15 dniowej maceracji, wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej, po czym dojrzewa przez 9-12 miesięcy w 225 litrowych dębowych beczkach, a następnie w butelkach, z zachowaniem stałej temperatury i wilgotności otoczenia.

Oznakowanie

Region winiarski: Region KAKHETI, Gruzja
Apelacja: MUKUZANI - szczególny rejon uprawy winorośli
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: MUKUZANI - szczególny rejon uprawy winorośli, północne stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj: 8 ton / ha.
Typ wina: Wytrawne, rocznikowe, czerwone
Analiza wina: Alk. 13,5 %, Cukier resztkowy <4 g/l; T/A: 4,5-5,5 g/l

 

Mukuzani