Pirosmani

Kolor Intensywnej ciemnej barwy owocu granatu z fioletowym odcieniem. Bogate, ładne aromaty jeżyn, owoców leśnych i suszonej śliwki, zrównoważone i harmonijne, pełne smaku.

 

Ręczny zbiór najdojrzalszych owoców. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone, a następnie poddawane fermentacji na naturalnych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze (23–28°C). Po 10 dniowej maceracji, wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej po czym dojrzewa w kadziach z nierdzewnej stali z zachowaniem optymalnej temperatury

Oznakowanie

Region winiarski: Region KAKHETI, Gruzja.
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino regionalne
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: Zbiory w regionie Kakheti
Urodzaj: 8-10 ton/ha.
Typ wina: Półwytrawne czerwone
Analiza wina: Alk. 12 %, Cukier resztkowy 9-12 g/l; T/A: 5-7 g/l

 

Pirosmani