primitivio

Wino posiada intensywny rubinowy kolor z granatowymi refleksami, szeroki i złożony nos, owocowy, z aromatem suszonych śliwek i wiśni, z nutami tytoniu, lekko pikantny. Wino pełne, miękkie i bogate w delikatne taniny, z nutami kakao, kawy i wanilii na końcu. Wino absolutnie perfekcyjne. Kraj pochodzenia: Włochy.

 

Bardzo stare winnice, wybrane w San Marzano i Sava. Gleba to głównie "czerwona ziemia", o delikatnej teksturze i ogólnie wapiennym podłożu z kilkoma wynurzającymi się skałami. Wino wyprodukowane z winogron z 60 letnich krzaków. Winogrona są zbierane ręcznie w zaawansowanym stanie dojrzewania i macerowane 18 dni. Dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z drewna francuskiego i amerykańskiego. Potencjał starzenia w butelce 7 - 10 lat.

Sugestie kulinarne: Grillowane lub pieczone czerwone mięso, dziczyzna, jagnięcina; pizza, makarony z bogatymi sosami, risotto z borowikami, deska wędlin, pikantne potrawy jednogarnkowe, dojrzałe sery, ciemna czekolada.

 

primitivio