Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Cydr to inaczej jabłecznik napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.
Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i na Litwie. Od początku XXI w. Jest również produkowany w Polsce
Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu.
Najbardziej znane marki Cydru dostępne w Polsce to: Lubelski, Dobroński, 7 Sadów, Smiler. Cydr zawiera 2-7% alkoholu.
Temperatura podania powinna być taka jak piwa – proste cydry przemysłowe bardzo zimne, jakościowe cydry naturalne należy podawać w 10–12 stopniach. Nalewamy je do wysokich, szerokich szklanek takich jak do piwa albo do rozwartych kieliszków na krótkiej nóżce. Cydry naturalne często mają osad, który jest oznaką wysokiej jakości. Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Heidi's Comet
Alkohole mieszamy, przelewamy do kieliszka. Wrzucamy lód. Podajemy z kawałkiem cynamonu.
Apple Knocker
Alkohole i sok z cytryny mieszamy, przelewamy do kieliszka z lodem.