Cydr to inaczej jabłecznik napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.
Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i na Litwie. Od początku XXI w. Jest również produkowany w Polsce
Czy wiesz że....
Cydru nie należy mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu.
Rodzaje Cydru
- zwykłe (niemusujące)
- musujące (fr. cidre mousseux, ang. sparkling cider),
- gazowane (impregnowane dwutlenkiem węgla), sprzedawane w butelkach przypominających piwo lub wino musujące.
Najbardziej znane marki Cydru dostępne w Polsce to: Lubelski, Dobroński, 7 Sadów, Smiler. Cydr zawiera 2-7% alkoholu.
Drinki
Temperatura podania powinna być taka jak piwa – proste cydry przemysłowe bardzo zimne, jakościowe cydry naturalne należy podawać w 10–12 stopniach. Nalewamy je do wysokich, szerokich szklanek takich jak do piwa albo do rozwartych kieliszków na krótkiej nóżce. Cydry naturalne często mają osad, który jest oznaką wysokiej jakości. Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Heidi's Comet
- 30 ml wódki
- 30 ml amaretto
- 30 ml cydru
- kawałek cynamonu
- kostki lodu
Alkohole mieszamy, przelewamy do kieliszka. Wrzucamy lód. Podajemy z kawałkiem cynamonu.
Apple Knocker
- 45 ml wódki
- 30 ml cydru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka likieru truskawkowego
- kostki lodu
Alkohole i sok z cytryny mieszamy, przelewamy do kieliszka z lodem.