Gin

Gin to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, który powstaje najczęściej z pszenicy lub żyta z jagodami jałowca a także owocami cytrusowymi. Posiada bezbarwny klarowany kolor. Gin powstał w XVII w. w Holandii a za jego wynalazcę uważa się fizyka Franciscus Sylviusa.

 

Trunek początkowo sprzedawany był w aptekach jako lek na dolegliwości żołądkowe a także inne choroby. Jednak wraz z rewolucją chwalebną i osadzeniem Wilhelma Orańskiego na tronie doprowadzono do rozpowszechnienia tego trunku w Anglii. Początkowo, z racji bardzo liberalnych przepisów dotyczących wytwarzania kojarzony był jako najtańszy alkohol dla najniższych sfer. Renomę zyskał pod koniec XVIII w.

Produkcja

Czy wiesz że....

Gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Zawarta w toniku chinina, uchroniła żołnierzy przed malarią.

Gin przeważnie powstaje w procesie kolumnowej destylacji ciągłej. Powstały w wyniku tego procesu spirytus jest lekki i nie zawiera dodatkowego smaku pochodzącego z materiału początkowego, który posłużył do produkcji. Giny produkowane masowo powstają przez wymieszanie spirytusu ze składnikami roślinnymi a następnie jego destylację.

Giny o najwyższej klasie takie jak Jenever destylowane w zupełnie inny sposób. Pary ostatniej destylacji przepuszczane są przez komorę, która wypełniona jest suszonymi jagodami jałowca i innymi składnikami roślinnymi. Para zaczyna ekstrahować a olejki, składniki smakowe i roślinne przechodzą do kondensatora. Taki proces pozwala na stworzenie ginu o złożonym smaku i bardzo głębokim aromacie. 

Rodzaje Ginu

  • Gin destylowany – otrzymywany przez redestylację alkoholu z dodatkiem jagód jałowca. 
  • Gin złożony – wódka aromatyzowana jagodami z jałowca 

Możemy go podzielić na:

  • London Dry Gin – idealny do drinków, posiada posmak cytrusowy, posiada aż 45% zawartości alkoholu.
  • Gin typu Playmouth – Bardzo bogaty aromatycznie w porównaniu z London Dry Gin 
  • Old Tom Gin – gin słodzony. Popularny w XVII wieku w Anglii.
  • Genever – jest słodszy od old Tom, nieco słabszy, aromatyczny. Powstaje z zacieru podobnego do tego, z którego robi się whisky.

Najbardziej znane marki ginu dostępne w Polsce to : Gin Lubuski, Gin Seagram's, Gin Stock, Gin Bombay, Gin Beefeater. Gin zawiera 40-50% alkoholu

Drinki 

Gin to trunek wytrawny, którego należy podawać z innymi napojami w formie drinka w celu zrównoważenia jego smaku.  Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Martini 

  • 50 ml ginu
  • 15 ml wytrawnego wermutu

Do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka koktajlowego i dodajemy zieloną oliwkę.

Blue Lagoon

  • 30 ml ginu
  • 10 ml Blue Curacao
  • lemoniada do uzupełnienia
  • kostki lodu

Do szklanki wrzucam lód, wlewam gin i syrop, a na końcu uzupełniam lemoniadą. Można przystroić plasterkiem cytryny.

Niebieski gin z tonikiem

  • 50 ml ginu
  • 4 kostki lodu niebieskiego
  • tonik do dopełnienia

Do szklanki włożyć lód, wlać gin i dopełnić tonikiem

Gin