Gin to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, który powstaje najczęściej z pszenicy lub żyta z jagodami jałowca a także owocami cytrusowymi. Posiada bezbarwny klarowany kolor. Gin powstał w XVII w. w Holandii a za jego wynalazcę uważa się fizyka Franciscus Sylviusa.
Trunek początkowo sprzedawany był w aptekach jako lek na dolegliwości żołądkowe a także inne choroby. Jednak wraz z rewolucją chwalebną i osadzeniem Wilhelma Orańskiego na tronie doprowadzono do rozpowszechnienia tego trunku w Anglii. Początkowo, z racji bardzo liberalnych przepisów dotyczących wytwarzania kojarzony był jako najtańszy alkohol dla najniższych sfer. Renomę zyskał pod koniec XVIII w.
Produkcja
Czy wiesz że....
Gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. Zawarta w toniku chinina, uchroniła żołnierzy przed malarią.
Gin przeważnie powstaje w procesie kolumnowej destylacji ciągłej. Powstały w wyniku tego procesu spirytus jest lekki i nie zawiera dodatkowego smaku pochodzącego z materiału początkowego, który posłużył do produkcji. Giny produkowane masowo powstają przez wymieszanie spirytusu ze składnikami roślinnymi a następnie jego destylację.
Giny o najwyższej klasie takie jak Jenever destylowane w zupełnie inny sposób. Pary ostatniej destylacji przepuszczane są przez komorę, która wypełniona jest suszonymi jagodami jałowca i innymi składnikami roślinnymi. Para zaczyna ekstrahować a olejki, składniki smakowe i roślinne przechodzą do kondensatora. Taki proces pozwala na stworzenie ginu o złożonym smaku i bardzo głębokim aromacie.
Rodzaje Ginu
- Gin destylowany – otrzymywany przez redestylację alkoholu z dodatkiem jagód jałowca.
- Gin złożony – wódka aromatyzowana jagodami z jałowca
Możemy go podzielić na:
- London Dry Gin – idealny do drinków, posiada posmak cytrusowy, posiada aż 45% zawartości alkoholu.
- Gin typu Playmouth – Bardzo bogaty aromatycznie w porównaniu z London Dry Gin
- Old Tom Gin – gin słodzony. Popularny w XVII wieku w Anglii.
- Genever – jest słodszy od old Tom, nieco słabszy, aromatyczny. Powstaje z zacieru podobnego do tego, z którego robi się whisky.
Najbardziej znane marki ginu dostępne w Polsce to : Gin Lubuski, Gin Seagram's, Gin Stock, Gin Bombay, Gin Beefeater. Gin zawiera 40-50% alkoholu
Drinki
Gin to trunek wytrawny, którego należy podawać z innymi napojami w formie drinka w celu zrównoważenia jego smaku. Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Martini
- 50 ml ginu
- 15 ml wytrawnego wermutu
Do shakera wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy alkohol i wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka koktajlowego i dodajemy zieloną oliwkę.
Blue Lagoon
- 30 ml ginu
- 10 ml Blue Curacao
- lemoniada do uzupełnienia
- kostki lodu
Do szklanki wrzucam lód, wlewam gin i syrop, a na końcu uzupełniam lemoniadą. Można przystroić plasterkiem cytryny.
Niebieski gin z tonikiem
- 50 ml ginu
- 4 kostki lodu niebieskiego
- tonik do dopełnienia
Do szklanki włożyć lód, wlać gin i dopełnić tonikiem