grappapisco1

Grappa to bezbarwny lub mający lekko miodowy kolor włoski trunek alkoholowy, który otrzymywany jest przez destylację wytłoczyn, pestek i gałązek z winogron pozostałych po produkcji wina. Posiada mocny smak, przypominający koniak.

 

Na początku grappę produkowano aby wykorzystać do końca wszystkie składniki po produkcji wina, jednak czasem okazało się, że jest to bardzo wartościowy trunek. Grappa pochodzi z Bassano del Grappa w Mount Grappa na północy Włoch i na początku była napojem klasy robotniczej. Dopiero w latach 60 ubiegłego stulecia podbiła serca wielu degustatorów alkoholu. Swoją sławę zawdzięcza Giannoli Nonino, która jako pierwsza zaczęła w swojej destylarni produkować grappę tylko z jednego szczepu winogron.

Produkcja

Grappa to jedyny destylat, który wytwarzany jest z surowca w postaci stałej, umieszczonego bezpośrednio w aparacie destylacyjnym. W zależności od metody destylacji stosuje się dwa rodzaje aparatów: kolumna do destylacji ciągłej i aparat do destylacji kotłowej.

  • Kolumna do destylacji ciągłej – surowiec podawany jest w sposób ciągły do kolumny, w której następuje proces destylacji alkoholu. Uzyskany w ten sposób destylat poddaje się fermentacji wtórnej.
  • Destylacja prosta – proces przebiegający w zamkniętych etapach. Kocioł zostaje wypełniony najpierw wytłoczynami winogron, które po podgrzaniu zmieniają się w alkohol i związki aromatyczne. Po zakończeniu procesu kocioł opróżnia się.

Wyróżniamy 3 rodzaje kotłów do destylacji prostej, w zależności od zastosowanej metody:

  • Destylacja płomieniowa – kocioł umieszczany jest bezpośrednio nad płomieniem.
  • Kąpiel wodna (kocioł podwójny) – kocioł posiada podwójne dno, które zostaje wypełnione wodą lub parą wodną, co pozwala na bardzo powolny przebieg procesu destylacji.
  • Parowa – to seria mniejszych kotłów, które wyposażone są perforowane koszyki do których wkłada się wytłoczyny, a następnie doprowadza parę ze zbiornika zewnętrznego.

Rodzaje Grappy

  • Giovane (młoda) lub bianca (biała) –  bezbarwna i dość wytrawna. Butelkowana zaraz po destylacji.
  • Affinata (sezonowana) – przechowywana w drewnianych pojemnikach przez okres przynajmniej 12 miesięcy.
  • Invecchiata (old) – przechowywana w drewnianych pojemnikach przez okres 12-18 miesięcy. Kolor barwa i smak zależy od rodzaju i objętości pojemnika.
  • Stravecchia (very old) lub riserva (reserve) – butelkowana po więcej niż 18 miesiącach.
  • Aromatica (aromatyczna) – trunek produkowany z aromatycznych winogron.
  • Monovitigno (mono-varietal) – otrzymywana tylko z jednego rodzaju winogron.
  • Polivitigno (poly-varietal) – wytarzana z wielu rodzajów winogron.
  • Aromatizzata (aromatized) – trunek wzbogacony o aromaty innych owoców i ziół.

Najbardziej znane marki grappy dostępne w Polsce to: Nonino, Trentino, Primavera, San Gimignano, Domini Castellare, Piave. Grappa zawiera 40-50% alkoholu. Doskonale wspomaga trawienie.

Drinki

Grappa powinna być przechowywana w ciemnym miejscu. Zamknięta butelka może stać kilka lat. Nie jest jednak tak długowieczna jak koniak czy whisky i z upływem lat może tracić na zapachu. Zwykle trunek serwuje się w schłodzonych małych kieliszkach do wódki jako digestif. Grappę należy powąchać i zapoznać się z zapachem po czym przystąpić do picia.

Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

GRAPPON (półwytrawny short drink)

  • 40ml grappa
  • 20ml peach brandy
  • 20 ml soku cytrynowego
  • kawałek skórki cytrynowej

Składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka. Aromatyzować skórką z cytryny i wrzucić ją do napoju.

KONICZYNKA (półwytrawny short drink)

  • 30ml grappa
  • 10ml syropu truskawkowego
  • 20ml soku cytrynowego
  • białko z jednego jajka
  • ćwiartka cytryny

Składniki energicznie wymieszać shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki (pasuje mała szklaneczka typu tumbler). Dodać kilka kostek lodu i ćwiartkę cytryny.

pg148221