Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Likier to wysokoprocentowy, spirytusowy, gęsty napój alkoholowy o słodkim owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym smaku, otrzymywany przez aromatyzowanie spirytusu w różnych stężeniach. Nazwa likier pochodzi z łacińskiego słowa liquefacere, która oznacza rozpuszczać, mieszać.
Napój ten jest znany na świecie od dawna. Uważa się, iż twórcami likierów byli rzymscy lekarze i mnisi, którzy korzystali z leczniczych właściwości trunku. Sporządzano je z wina gronowego i miodu tzw. likier „Hipokratesa”, który przyprawiono cynamonem i wyciągami ziołowymi. Z tego okresu pochodzą także likiery ziołowe, produkowane przez mnichów we Francji. W 1755 roku powstała pierwsza firma, zajmowała się produkcją i dystrybucją likierów (Marie Brizard & Roger). W tym czasie zwiększył się nacisk na walory smakowe likierów niż na ich właściwości lecznicze. Z czasem stały się rozkosznym napojem szlachty. Produkowano je w przydwornych klasztorach a ich przepisy trzymane są w tajemnicy po dzień dzisiejszy.
Likiery produkuje się 4 metodami:
Likiery mogą być produkowane również na drodze aromatyzowania kilku rodzajów alkoholi i zawierać dodatkowe składniki takie jak śmietana, mleko, owoce lub wino.
Aby trunek można było zaliczyć do grona likierów musi spełniać odpowiednie normy:
Ze względu na użyte surowce dzielimy je na:
Najbardziej znane marki likierów dostępne w Polsce to: Advocaat, Amaretto, Baileys, Bombardino, Blue Curaçao, Campari, Malibu, Sheridan's oraz wiele innych. Likier zawiera od 15% do nawet 50% alkoholu.
Likiery serwuje się w kieliszkach, które podobne są do tych do wódki, ale nieco smuklejsze i na wyższej nóżce. Ich pojemność nie powinna przekraczać 60 ml. Likiery doskonale się nadają do każdego rodzaju posiłków jako dodatek do kawy, deserów, drinków czy digestif. Serwowany trunek powinien mieć temperaturę pokojową, chyba że podaje się go jako chłodny koktajl.
Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Malibu z mlekiem
Do shakera wrzucamy 1-2 kostki lodu i wlewamy rum i mleko. Intensywnie wstrząsamy zamkniętym shakerem. Na dno szklanki wsypujemy lód i zalewamy wstrząśniętym drinkiem. Serwujemy ze słomką.
Blue Lagoon
Składniki wlać do shakera z lodem, wymieszać. Następnie przecedzić do oziębionego kieliszka koktailowego. Przybrać ananasem.