Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45% zawartości alkoholu. Nalewki sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem. Często spotykane w sklepach alkohole o nazwie nalewka tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami wspólną mają jedynie nazwę.
Obecnie mówi się o zastrzeżeniu nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji. Produkcja nalewek miał początki już w Starożytności. Bazowano wtedy nie na wódce lub spirytusie, lecz na miodzie pitnym i winie. Z biegiem lat i z rozpowszechnieniem receptury produkcji spirytusu rozpoczęto rozmaite eksperymenty alkoholowe. Zaczęły powstawać nalewki i likiery o przeróżnych smakach i właściwościach. Bardzo popularne były trunki na bazie spirytusu z dodatkiem ziół, które uważano za medykament i specyfik w leczeniu. W Polsce nalewki, zapoczątkowała szlachta, która zakochała się w tychże alkoholach. To właśnie w dworach szlacheckich powstawały ich receptury. Obecnie wiele gospodarstw domowych szczyci się własnymi wyrobami nalewek o rozmaitych smakach, a każda gospodyni, przyrządzająca te szlachetne trunki, posiada swój sekret, który czyni każdą z jej nalewek wyjątkową.
Co roku, 5 maja (a w 2007 4 maja) w Jakubowicach oraz 15 września w Kazimierzu Dolnym odbywa się Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych. Pomysłodawcą turnieju jest Waldemar Sulisz z Lublina, prezes Kresowej Akademii Smaku.
Nalewka zawiera 40-45% alkoholu.
Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml), do pikantnych przekąsek; zgodnie ze staropolską tradycją do mięs podaje się nalewki półwytrawne i półsłodkie.