Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany chmielowy napój alkoholowy na świecie. Powstaje w wyniku fermentacji wodnego wyciągu ze słodu jęczmiennego przy użyciu drożdży. Nazwa tego złocistego trunku pochodzi z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek lub napój.
Według najdawniejszych zapisków piwo po raz pierwszy zaczęto produkować równolegle w wielu kulturach i w różnych zakątkach świata. W Chinach produkowano piwo zwane „Kui” 5000 lat temu a w Mezopotamii proces produkcji piwa został opisany na glinianej tabliczce z przed 4000 lat. Trunek ten znany był również w Babilonie, Egipcie, Grecji czy Rzymie, jednak prawdziwa ekspansja miała miejsce po narodzinach Chrystusa. Warzeniem piwa trudniło się wielu mnichów i to właśnie oni byli mentorami rozwoju browarnictwa.
Obecnie piwo produkuje się na całym świecie, jednak zdecydowaną światową kolebką piwowarstwa jest Europa środkowo-wschodnia. Do światowych producentów piwa można zaliczyć Chiny,USA, Brazylię i Rosję.
Proces produkcji piwa jest złożony i wymaga 5 podstawowych składników takich jak woda, słód jęczmienny (jasny, karmelowy i monachijski), chmiel, drożdże i surowce niesłodowane.
Ciekawym i oryginalnym sposobem podawania piwa Kwak jest jego serwowanie w szklance w kształcie klepsydry, na drewnianym stelażu. Warunkiem zamówienie tego trunku jest oddanie swojego buta w zastaw na czas spożywania piwa z unikatowej szklanki. W taki sposób belgijskie puby chronią się przed turystami szukającymi ciekawych pamiątek.
Podstawowym surowcem do produkcji słodu jest wysiewany w okresie wiosennym jęczmień jary, który w słodowni poddawany jest procesowi słodowania. Do produkcji słodu przeznaczone jest ziarno po 6–8 tygodniach od zbioru, ponieważ dopiero wtedy uzyskuje ono pełną dojrzałość fizjologiczną. Proces produkcji słodu obejmuje 5 faz:
Produkcja brzeczki w warzelni jest dość skomplikowana i obejmuje następujące etapy:
Fermentacja brzeczki odbywa się w stalowych kadziach fermentacyjnych fermentowni w dziale piwnic. W zależności od rodzaju użytych drożdży wyróżnia się: fermentację dolną, fermentację górną, fermentację spontaniczną. Wyodrębnić można 4 zasadnicze fazy fermentacji:
Podczas tych procesów zachodzi oddziaływanie na składniki piwa tak, by uzyskać trwały produkt, a także wyrównanie zawartości ekstraktu i nasycenie dwutlenkiem węgla, które przeprowadzane jest za pomocą karbonizatora. Piwo po zakończonej filtracji i pasteryzacji rozlewane jest do butelek, puszek, beczek i kegów.
Piwa fermentacji górnej (zachodzą w temperaturze 15-25°C) to:
Piwa fermentacji dolnej (zachodzą w temperaturze 5-13°C) to:
Piwa fermentacji spontanicznej to piwa w których fermentacja prowadzona jest przez mikroorganizmy pochodzące z posiewu z powietrza. Smak takiego piwa związany jest bezpośrednio z regionem, w którym jest produkowane. Przykładami takich piw są Lambic Kriek, Faro i Gueuze.
Najbardziej znane marki piwa dostępne w Polsce to: Budweiser, Heineken, Guinness, Paulaner, Carlsberg, Desperados, Beck. Piwa pełne zawierają od 10% do 13% brzeczki słodowej przy maksymalnie 6,2% objętości alkoholu. Piwa mocne posiadają stężenie brzeczki ponad 13% zawartości ekstraktu. Natomiast piwa lekkie posiadają do 10% zawartości ekstraktu oraz do 4,5% alkoholu. Piwa bezalkoholowe mają do 0,5% alkoholu.
Piwo podawane jest bardzo w zróżnicowanych naczyniach, z czapeczką białej piany, wyjątkiem angielskiego ale. Najczęściej są to kufle lub szklane pokale. Optymalna temperatura serwowania tego trunku wynosi od 8°C do 16°C. Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Polewka z piwa
Piwo zagotować z przyprawami. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlać 1/8 litra gorącego piwa, wymieszać, połączyć z resztą piwa. Podawać z grzankami i serem pokrajanym w kostkę.
Piwo grzane
Piwo wlać powoli do rondla, dodać składniki i mieszać powoli, aż miód się rozpuści. Mocno podgrzać na wolnym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania. Przelać do szklanek i pić od razu po podgrzaniu.