Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Rum to wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany z trzciny cukrowej lub pochodnej jej melasy. Po destylacji poddaje się go leżakowaniu w beczkach dębowych, ale także beczkach z innych rodzajów drewna. Słowo „Rum” pochodzi prawdopodobnie z niderlandzkiego/flamandzkiego słowa „roemer”, oznaczającego duży kielich używany przez holenderskich marynarzy. Pochodzi przede wszystkim z Karaibów i Ameryki Południowej.
Pierwsze trunki bazujące na trzcinie cukrowej produkowane były już w antycznych Chinach i Indiach. Jednak bez destylacji, żaden z tych alkoholi nie mógł osiągnąć odpowiedniej procentowości alkoholowej. Po raz pierwszy produkt fermentacji soku z trzciny cukrowej poddano destylacji w XVII wieku na Karaibach. Jednak uważa się, że pierwsze destylacje rumu przeprowadzano na wyspie Barbados. Określenie rumu nie jest proste ponieważ jego skład i proces produkcji reguluje wiele różnych przepisów wywodzących się z różnych państw, w których trunek powstaje.
Tafia to słabej jakości rum produkowany we Francji. Obecnie produkcja tafii nie narusza praw człowieka jednak w przeszłości aby móc prowadzić manufakturę produkującą tego trunku potrzeba było od 5-9 niewolników. Tafia przeznaczona była do rodzinnej konsumpcji i nie równała się smakiem z oryginalnym rumem.
Produkcja Rumu odbywa się w 3 etapach:
Najbardziej znane marki rumu dostępne w Polsce to : Bacardi, Captain Morgan, Havana Club, Malibu, Golden Rum, Rum Seniorita. Rum zawiera 40%-80% alkoholu.
Rum serwowany jest bez dodatków w koniakówkach ze względu na głębie aromatów jakie możemy w nim odnaleźć. Często też wykorzystywany jest do przygotowywania koktajli aby podkreślić ich walory smakowe. Rum przechowujemy w zaciemnionym miejscu o stałej, pokojowej temperaturze.
Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:
Piňa Colada
40 ml rumu
Ananasa kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy kruszony lód, mleko kokosowe i rum, miksujemy na gładką masę.
Mojito
Limonkę pokroić na 8 części. 3-4 części wrzucić do szklanki. Dodać garść liści mięty (7-8 dużych) i ugnieść wszystko razem, aż będzie wyczuwalny aromat mięty. Cukier lub syrop cukrowy dosypać po ugniataniu – rozpuści się w trakcie mieszania. Szklankę dopełnić kruszonym lodem. Wlać 40 ml rumu, polecany biały, dopełnić wodą mocno gazowaną i solidnie zamieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Udekorować gałązką mięty i cząstką limonki. Pić przez słomkę.