Gatunki alkoholi

Szampan

gatunek-szampan
Start 9 Ciekawostki 9 Szampan

Szampan

Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) to szczególny rodzaj wina musującego, powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem.

Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampana zawdzięczamy benedyktynom a dokładnie jednemu z braci Dom Perignon, który zajmował się wytwarzaniem wina na potrzeby zakonu. Postanowił rozwiązać zagadkę tajemniczej siły sprawiającej, że wiosną, gdy temperatura w piwnicach wzrastała, wino zaczynało się burzyć, wysadzając korki i rozsadzając butelki. 

gatunek-szampan

Te dociekania, które zajęły mu 47 lat, w 1690 roku przyniosły efekt w postaci musującego wina, nazywanego winem ojca Perignon lub diabelskim. Opracowana przez benedyktyna metoda produkcji wina do dziś się nie zmieniła. W odróżnieniu od szampana, którego nazwa została zastrzeżona w 1911 r., inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są „mousseux”. Z kolei w Szampanii produkuje się również wina o słabej mocy, które noszą inne nazwy: czerwone (Bouzy), białe (Coteaux champenois) lub różowe (rosé des Riceys).

Produkcja

Szampan produkowany jest bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze 3-5 °C.

  • Tłoczenie – na tym etapie można zdecydować o kolorze: szampan różowy jest czasem wyrabiany przez „wyciskanie”. W tym przypadku kolor otrzymuje się przez tłoczenie poprzedzone chwilową fermentacją wraz z miąższem, co pozwala na ekstrakcję tanin i barwników ze skórki. Inna metoda, częściej stosowana, to mieszanie wina białego i czerwonego.
  • Fermentacja – można przeprowadzić fermentację mlekowo-jabłkową aby otrzymać szampana bardziej złożonego w aromacie; można jednak również zatrzymać się na etapie fermentacji alkoholowej, co daje wino „żywsze”.
  • Mieszanie
    – tradycyjne:
    najczęściej stosowany typ mieszania, polega na połączeniu win z różnych odmian winogron, pochodzących z właściwego terenu i odpowiedniego rocznika. Proporcje składników dom szampana ustala każdego roku na nowo w celu zachowania stylu markowego produktu na przestrzeni lat. To właśnie na tym etapie można otrzymać szampana różowego poprzez złączenie win białych i czerwonych.
    nietradycyjne:
    > Blanc de blancs: wina otrzymywane z jednego rodzaju winogron, chardonnay, co nadaje mu świeży i delikatny smak
    > Blanc de noirs: wina wytwarzane z winogron czarnych, pinot lub meunier, i charakteryzujące się mocą tej pierwszej lub aromatem owocowym tego drugiej odmiany.
  • Dozowanie – ilość cukru użytego na tym etapie określi podstawową charakterystykę wina: wytrawne albo słodkie. Dokładniej, klasyfikacja jest następująca:
    – Bardzo wytrawny (Brut intégral, Brut zéro)
    – Wytrawny (Brut)
    – Półwytrawny (Sec)
    – Półsłodki (Demi sec)
    – Słodki (Doux)
  • Dojrzewanie – przy odpowiednim wyborze typu użytych winogron, które określają trwałość wina, niektóre domy szampana decydują się na sprzedaż niektórych win dopiero po upływie kilku lat przeznaczonych na dojrzewanie. Pozwala się w ten sposób aby wino rozwinęło swój aromat i wyróżniło się w ten sposób od pozostałych produktów danej marki.

Najbardziej znane marki Szampana dostępne w Polsce to: Moët & Chandon, Clicquot, G.H.Mumm, Perrier Jouet, Dom Perignon. Szampan zawiera 11% do 12.5 % alkoholu.

Czy wiesz że…
Grupa nurków badających spoczywający na dnie Bałtyku u wybrzeży Wysp Alandzkich wrak statku znalazła w nim butelki najstarszego na świecie szampana nadającego się jeszcze do spożycia. Napój wyprodukowano pod koniec XVIII w.

Drinki

Szampan podaje się schłodzony do temp. 8–10°C. Na 20 minut przed podaniem butelkę należy włożyć do wiaderka z lodem lub 3–4 godziny chłodzić ją w lodówce. Kieliszek do szampana jest smukły, zwęża się ku górze, żeby wino nie traciło za szybko bąbelków. Kieliszek powinno się trzymać za nóżkę a nie za czaszę, aby ciepłem dłoni nie ogrzewać tego szlachetnego trunku.

Nasze sklepy

Obniżamy ceny przy zwiększonych zamówieniach na imprezy okolicznościowe!!!

Sklep monopolowy Zabrze

Zabrze

ul. Gen. Charlesa de Gaulle’a 87
41-800 Zabrze

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Sobota: 8:00 - 23:00
Niedziele handlowe: 10:00 - 22:00

Niedziele niehandlowe: Nieczynne

Sklep monopolowy Mikołów

Mikołów

ul. Krakowska 11
43-190 Mikołów

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Sobota: 7:00 - 22:00
Niedziele handlowe: 8:00 - 22:00

Niedziele niehandlowe: 8:00 - 22:00