Gatunki alkoholi

Whisky

gatunek-Whisky
Start 9 Ciekawostki 9 Whisky

Whisky

Whisky to napój alkoholowy powstały w wyniku destylacji zacieru zbożowego do zawartości alkoholu niższej niż 94,8% objętościowo, który dojrzewa przez minimum 3 lata w drewnianych beczkach dębowych.

Whisky do Szkocji najprawdopodobniej przywędrowała z Celtami z Irlandii, gdzie była produktem destylacji sfermentowanych owoców, używana głównie w celach leczniczych. Jednak legenda głosi że destylację trunku w Irlandii zapoczątkował Św. Patryk w V wieku naszej ery, a wiedzę tę przywiózł z podróży po Hiszpanii i Francji. Od XII wieku destylacja zaczęła masowo rozprzestrzeniać się po Europie. Coraz lepsza technologia oraz rozpad wielu zakonów doprowadził do nałożenia w 1707 roku podatku na słód i destylat

gatunek-Whisky

Taka decyzja spowodowała natychmiastową reakcję producentów, którzy zmuszeni byli zejść do podziemia i rozpocząć produkcję nielegalnie. Dopiero przegłosowana w 1823 roku ustawa, ustanowiła licencję na produkcję whisky w wysokości 10£ oraz stałą opłatę za każdy galon wyprodukowanego płynu. Obecnie większość dzisiejszych uznanych destylarni stoi w miejscach gdzie kiedyś produkowano whisky nielegalnie.

Produkcja

Proces produkcji whisky jest złożony i wymaga 3 podstawowych składników takich jak jęczmień, woda, drożdże.

1. Słodowanie – Proces produkcji słodu obejmuje 4 fazy:

  • Czyszczenie i Moczenie – Ziarno oczyszczane jest za pomocą wialni z takich zanieczyszczeń jak bakterie, piasek czy kurz i sortowane pod kątem ciężaru właściwego, długości i grubości. Po oczyszczeniu ziarna przechowuje się w silosach gdzie leżakują. Wilgotność ziarna powinna być niższa niż 15%. Po oczyszczeniu jęczmień moczony jest przez około 3 dni w zamaczalniku z wężownicą w cyklach 6 godzin pod wodą i 6 godzin na powietrzu. Po zakończeniu procesu moczenia wilgotność ziarna wynosi około 43-45% i to właśnie przy tej wilgotności zaczyna kiełkować.
  • Kiełkowanie i Suszenie – Kiełkowanie ziarna ma na celu aktywację odpowiedniej ilości enzymów amylolitycznych, które są niezbędne do rozkładu skrobi w dalszych etapach. Mokry słód łatwo się psuje i byłby uciążliwy w przechowywaniu, dlatego poddaje się go suszeniu do około 4% zawartości wody. Suszenie słodu odbywa się w dwóch fazach – więdnięcie i prażenie.

2. Zacieranie i Fermentacja – Zacieranie rozpoczyna się od zmielenia ziarna jęczmienia w taki sposób aby możliwa była jego fermentacja. Powstałe w ten sposób mlewo, zalewane jest kilkukrotnie wodą o temperaturze 60-90°C w kadziach zaciernych, których wielkość przekracza nawet 20000 litrów. Efektem tego procesu jest powstanie brzeczki. Przed przelaniem do kadzi fermentacyjnej, brzeczka zostaje schodzona do temperatury 20°C tak aby możliwa była wegetacja drożdży, które przeprowadzą najważniejszy proces w produkcji fermentację alkoholową. Fermentacja brzeczki trwa około 48 godzin, a jej efektem 7-8% roztwór alkoholu, który niewiele różni się od piwa.

3. Destylacja i Leżakowanie – Destylacja to bardzo ważny proces podczas produkcji whisky, który odbywa się w 2 etapach. Pierwszy powoduje powstanie cieczy o zwartości o około 20% alkoholu. Natomiast drugi polega na oddzieleniu przedgonu i pogonu od właściwego spirytusu nadającego się do leżakowania. Po destylacji, zawartość alkoholu w destylacie jest zmniejszana do około 60% przez dodanie zdemineralizowanej wody. Whisky dojrzewa w używanych dębowych beczkach po burbonie, sherry lub innych trunkach, pozwala to na dodanie whisky głębszego charakteru i charakterystycznego smaku. Destylat można nazwać whisky dopiero po 3 latach leżakowania w beczce.

4. Butelkowanie – Standardowy rozmiar butelki w UE to 0,7l w USA 0,75l. Możemy wyróżnić 3 rodzaje butelkowania:

  • oficjalne bottlingi – sprzedawane są pod logiem destylarni, z której pochodzą.
  • prywatne bottlingi – sprzedawane przez przedsiębiorstwa, które odkupują całe beczki od destylarni.
  • nieoznakowane bottlingi – sprzedawane pod nową nazwą. Nie zawierają one informacji o matczynej destylarni.

 

Rodzaje Whisky

  • Blended Whisky – to whisky w która powstaje wyniku kupażowania whisky zbożowej i whisky słodowej typu single malt. Najpopularniejsze marki na świecie Ballantine’s, Bells, Bailie Nicol Jarvie
  • Grain Whisky – to whisky z zacieru z różnych zbóż takich jak jęczmień, pszenica i kukurydza. Powstaje w procesie kolumnowej destylacji ciągłej. Leżakuje 3 lata. Najpopularniejsze marki na świecie to Johnnie Walker, Haig’s, Black&White, Ballantine’s, Seagrama, Ambassador i William Grant’s.
  • Malt Whisky – whisky produkowana ze słodu jęczmiennego i destylowana w miedzianych alembikach. Leżakuje ponad 8 lat w dębowych beczkach. Najpopularniejsze marki na świecie to Asama, Bushmills, Balvenie, Glen Breton, Hellyers Road Peated.

Whisky można podzielić na:

  • Single malt whisky – to whisky słodowa, która pochodzi z jednej destylarni i wytwarzana w całości z jednego rodzaju słodu, zazwyczaj jęczmiennego. Znane marki to Loch Lomond, Highland Queen Majesty, Ballantine’s Pure, Johnnie Walker Black.
  • Vatted malt whisky – whisky słodowa mieszana pochodząca z różnych destylarni. Jedną z najpopularniejszych whisky tego typu jest Johnnie Walker, Green Label.
  • Single cask – whisky wysokiej jakości, typu single malt jest mieszanką whisky pochodzącej z tej samej destylarni i z tego samego rodzaju jęczmienia. O jej klasie świadczy indywidualny numer nadany na każdej butelce. Whisky Single Cask przed rozlaniem do butelek przechodzi proces oczyszczenia, w celu zapobieżenia mętnieniu. Znane marki to Benriach, Glendronach
  • Single cask cask strength – jest to whisky typu single cask wyższej klasy. Cask strength oznacza, że whisky odciągnięto z beczki i po przeprowadzonej filtracji rozlano prosto do butelki nie zmieniając w niej zawartości alkoholu. Takie whisky mają często nawet 60% alkoholu. Znane marki to Benriach, Glendronac
  • Single cask cask strength unchill filtered – to whisky typu single cask najwyższej klasy. Trunek w którym nie zmieniono zawartości alkoholu i nie przeprowadzono procesu filtracji na zimno. Trafia do butelki dokładnie w takiej samej postaci w jakiej leżakowała w beczce. Nie polecana do picia dla początkujących.

Najbardziej znane marki Whisky dostępne w Polsce to: The Macallan, Johhny Walker, Ballantine’s, Chivas Regal, Jameson, Four Roses, Passport, Long John, Canadian Special Old. Whisky zawiera 40% – 63% alkoholu.

Czy wiesz że…
Za najstarszą oficjalną gorzelnię świata uchodzi Old Bushmills w Irlandii Północnej, która licencję na produkcję whisky otrzymała już w 1608 roku.

Drinki

Istnieje wiele drinków z whisky, warto pamiętać, że wszystkie te drinki dotyczą whisky mieszanej. Whisky słodowej nie należy podawać z colą, lodem lub z innymi słodkimi napojami. Single malt najlepiej serwować w temperaturze pokojowej w połączeniu z czystą niegazowaną wodą źródlaną, w proporcjach 1/3 do 2/3 alkoholu, w kieliszku o kształcie tulipana, który zdecydowanie lepiej eksponuje cechy trunku niż tradycyjna koniakówka.

Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Affinity

  • 1 miarka szkockiej whisky
  • 1/2 miarki wytrawnego wermutu
  • 1/2 miarki czerwonego wermutu
  • 10 kropli angostury
  • kilka kostek lodu

Do shakera wrzucić kostki lodu i zalać je pozostałymi składnikami. Wszystko zamieszać długą łyżką, nie wstrząsać. Przecedzić do schłodzonego wcześniej kieliszka koktajlowego.

Rob Roy

  • 6/10 whisky Ballantines,
  • 4/10 vermouth rosso,
  • kilka kropel angostury
  • 1 wiśnia

Wlej składniki do szejkera z kilkoma kostkami lodu. Następnie całość delikatnie mieszaj i przelej cedząc. Na koniec przybierz drinka koktajlową wisienką, wrzuconą na samo dno.

Nasze sklepy

Obniżamy ceny przy zwiększonych zamówieniach na imprezy okolicznościowe!!!

Sklep monopolowy Zabrze

Zabrze

ul. Gen. Charlesa de Gaulle’a 87
41-800 Zabrze

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Sobota: 8:00 - 23:00
Niedziele handlowe: 10:00 - 22:00

Niedziele niehandlowe: Nieczynne

Sklep monopolowy Mikołów

Mikołów

ul. Krakowska 11
43-190 Mikołów

Godziny otwarcia

Poniedziałek - Sobota: 7:00 - 22:00
Niedziele handlowe: 8:00 - 22:00

Niedziele niehandlowe: 8:00 - 22:00