Wódka

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego z wodą w stosunku ok. 2:3. Powstała wraz z przybyciem destylacji do Europy i stosowano ją do celów medycznych i produkcji perfum. 

 

Pierwsze destylaty były prymitywnie otrzymanymi trunkami, które znacznie nie odbiegały od pospolitego bimbru. Niedoskonałość metod destylacji zmusiła producentów do używania ziół i przypraw, które maskowały przykry smak trunku. Dopiero wynalezienie w 1831 przez Aneasz Coffey, kolumn do destylacji ciągłej pozwoliło na pełne oczyszczenie spirytusu. W taki sposób powstała wódka czysta. Obecnie Polska jest czwartym co do wielkości rynkiem wódki na świecie, po Rosji, USA i Ukrainie.

Produkcja

Cały proces produkcji wódki rozpoczyna się w gorzelni w destylatorach kolumnowych. To właśnie tam poddaje się fermentacji zacier, który jest mieszaniną cukru, wody i drożdży. Dzięki temu procesowi otrzymuje się roztwór o 8% koncentracji alkoholu, tzw. surówkę, którą następnie destyluje się do mocy 85-90% i rektyfikacje aby usunąć nieprzyjemny smak. W ten sposób powstaje spirytus rektyfikowany o mocy 96% oraz spirytus bezwodny.

Czy wiesz że....

Pierwszą na świecie wódką, która odbyła lot z prędkością ponaddźwiękową była Polska wódka Wyborowa, serwowana pasażerom samolotu Concorda o napędzie turboodrzutowym.

W kolejnym etapie produkcji następuje wzbogacanie spirytusu rektyfikowanego spirytusem wydestylowanym ze specjalnie wyselekcjonowanej masy zbożowej. Wpływa to na delikatny lekko zbożowy posmak ostatecznego produktu. Dla poprawienia smaku wysokogatunkowych wódek czystych stosuje się obróbkę węglem drzewnym. Wódki klasy premium i superpremium wyróżniają się czterokrotną destylacją i wieloma procesami filtracji. Pod koniec produkcji otrzymany spirytus rozcieńcza się z wodą do mocy 40%, a gotową do spożycia wódkę, rozlewa się do butelek.

Rodzaje wódki

1. wódki czyste – to rozcieńczony wodą do 45% (lub więcej) spirytus rektyfikowany. Wódki czyste można podzielić na:

  • zwykłe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego rozcieńczonego z wodą.
  • wyborowe – powstające w procesie dwukrotnej destylacji.
  • luksusowe – powstające w procesie wielokrotnej destylacji.
  • premium i superpremium – powstające w procesie wielokrotnej destylacji i filtracji.

2. wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych i cukru. Wódki gatunkowe można podzielić na:

  • zwykłe – otrzymywane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych.
  • naturalne – otrzymywane z destylatów nierektyfikowanych.
  • bimber – otrzymywany ze spirytusu destylowanego i nierektyfikowanego.

Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:

  • wytrawne – do 50 g ekstraktu w 1L.
  • półwytrawne – od 51 g do 120 g w 1L.
  • półsłodkie – od 121 g do 220 g w 1L.
  • słodkie – od 221 g do 330 g w 1L.
  • likiery i kremy – powyżej 330 g ekstraktu w 1L.

Najbardziej znane marki wódki dostępne w Polsce to: Smirnoff, Grey Goose, Absolut, Finlandia, Stolichnaya, Skyy, Nemiroff, Belvedere, Wyborowa. Wódka zawiera 37,5-80% alkoholu. 

Drinki

Wódka za sprawę swojego bez smaku nadaje się do wielu rodzajów koktajli i drinków. Najczęściej podaje się ją w szklaneczkach o pojemności 20-100ml. Wódki klasy premium i superpremium serwuje się na wąskich kieliszkach na nóżce w temperaturze pokojowej a nie zamrożoną. Taki zabieg pozwala na wydobycie aromatu i walorów smakowych z trunku.  

Do najbardziej znanych drinków można zaliczyć:

Krwawa Mary

  • wódka (90 ml)
  • sok pomidorowy (200 ml)
  • sok z limonki (20 ml)
  • sos tabasco
  • sos Worcestershire
  • sól selerowa
  • sól
  • pieprz
  • lód

Do szklanicy barmańskiej wrzucamy lód, a następnie wlewamy wódkę i sok pomidorowy. Dodajemy po kilka kropel sosów tabasco i Worcestershire oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, a następnie przelewamy do wysokiej szklaki z dwiema kostkami lodu. Posypujemy solą selerową.

Wściekłe Psy

  • wódka
  • sok malinowy
  • Tabasco

Do kieliszka 25ml wlewamy 1/3 soku malinowego. Następnie delikatnie lejemy wódkę w taki sposób, aby nie pomieszała się z sokiem. Na koniec dodajemy kilka kropel Tabasco. Drink pijemy jednym łykiem.

Kamikaze

  • wódka (60 ml)
  • blue curaçao (60 ml)
  • sok z limonki (30 ml)
  • lód

Do shakera wlewamy wszystkie składniki i wrzucamy lód, a następnie mocno mieszamy. Rozlewamy do sześciu kieliszków.

Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka Wódka