Wina 12 E Mezzo X-Mass 0,75L ( Cena: 42,90 zł )
12 E Mezzo to znakomite włoskie wina w wersjach świątecznych. Dostępne jest czerwone, wytrawne, szczep Primitivo oraz białe półwytrawne, szczep Malvasia. Czytaj dalej
Ararat 25YO Charles Aznavour Signature Blend to wyjątkowa, limitowana wersja brandy Ararat sygnowana nazwiskiem słynnego francuskiego piosenkarza i kompozytora ormiańskiego pochodzenia. Brandy tworzą wybrane przez Master Blendera Ararat roczniki m.in. 1956, 1960 i 1981, stanowiące o największych sukcesach kompozytora. Mieszanka ma aromat karmelowego toffi, czekolady i starego drewna oraz bogaty i jedwabisty smak z nutą lukrecji i suszonych owoców. Finish jest trwały i doskonale zbalansowany.
Brandy Ararat 5 letnie prezentuje delikatny, aczkolwiek orzeźwiający bukiet, w którym aromat śliwki, brzoskwini i suszonych owoców dopełnia akcent gorzkiej czekolady. W smaku króluje lekko kwaśna czarna porzeczka ze słodką domieszką wanilii i cynamonu.
Ararat to jedyna na świecie brandy sprzedawana jako koniak. Stało się tak, ponieważ w 1902 roku Ararat wygrał nagrodę Grand-Prix w Paryżu, a Francuzi byli pod tak wielkim wrażeniem, że zezwolili przedsiębiorstwu Yerevan Brandy prawnie nazywać swój produkt koniakiem. Ararat 10YO charakteryzuje się żywym i eleganckim zapachem. Bukiet zdominowany jest barwą wosku pszczelego, orzechów i kory dębu, na bazie wanilii i śliwek. Lekko suche wykończenie równoważy się z nutą cynamonu. Smak jest pośredni i dość słodki, objawia się stopniowo i zapewnia uwodzicielsko długi finisz.
Ararat 7YO była pierwszą ormiańską brandy z dobrego rocznika. Wynaleziona w 1902 roku, była rocznikiem dostarczanym na stół Jego Cesarskiej Mości w początkach XX wieku i stała się pierwszą i jedyną ormiańską brandy, która otrzymała najwyższą nagrodę Grand Prix na wystawie w Paryżu. Ararat to jedyna na świecie brandy sprzedawana jako koniak. Stało się tak, ponieważ w 1902 roku Ararat wygrał nagrodę Grand-Prix w Paryżu, a Francuzi byli pod tak wielkim wrażeniem, że zezwolili przedsiębiorstwu Yerevan Brandy prawnie nazywać swój produkt koniakiem.
Ararat Dvin Collection Reserve, to wspaniała dziesięcioletnia brandy. W ciągu swojej historii, Dvin otrzymała wiele nagród, w tym 13 złotych medali w międzynarodowych konkursach.
Pięćdziesięcioprocentowa Dvin stała się ulubionym trunkiem brytyjskiego premiera – Winstona Churchilla. Po raz pierwszy kosztował jej podczas spotkania ze Stalinem i Rooseveltem w Jałcie.
Ararat 20YO Nairi to brandy charakteryzująca się harmonijnym zapachem, jedwabistą, złożoną, lecz subtelną teksturą z balsamicznym akcentem morfingu oraz z podtekstami cedru. Delikatna kombinacja chleba tostowego i goździków jest zharmonizowana z wonią cynamonu i miodu. W smaku brandy jest bardzo bogata i złożona z przyjemnym ociągającym się posmakiem.
Nazwa tego 15 letniego brandy pochodzi od miasta Vaspurakan (tł. "szlachetny kraj"), które było jednym z suwerennych księstw Armenii w IX wieku i w latach swojej świetności było nazywane Ziemią Obiecaną. Sławą i dumą miasta była niezliczona ilość zamków, cytadeli oraz kościołów, powstałych w rekordowo krótkim czasie.
Niemiecka brandy produkowana z białego wina ze szczepu riesling. Po dwukrotnej destylacji co najmniej 8-letnie destylaty leżakują od 24 do 46 miesięcy w beczkach po francuskim winie. Dzięki temu procesowi brandy uzyskuje głęboką barwę ciemnego bursztynu, a także bogatą paletę smaków i aromatów, w których wyczuwalne są akcenty drzewa cedrowego, gorzkiej czekolady, słodkiego miodu i migdałów. Charakteru dodaje całości lekko pikantny, korzenny finisz.
Brandy o intensywnym mahoniowym kolorze. Intensywne aromaty orzechów, przeplatane nutami dębiny i miodu. Produkcja tego trunku to oczywiście białe wino ze szczepu riesling, później następuje dwukrotna destylacja "na drożdżach" i długi proces leżakowania destylatu we francuskich 300 litrowych beczkach z dębu Limousin przez okres od 24 do 46 miesięcy. Kraj pochodzenia: Niemcy.
Niemiecka Brandy o kolorze ciemno bursztynowym. Wyczuwalne aromaty miodowe, dębowe. Powstaje z fermentacji białego Rieslinga. Leżakuje w dębowych beczkach od 24 do 46 miesięcy. Produkty Asbach charakteryzują się wyjątkowo wysoka jakością.
Budafok jest węgierską brandy powstałą z destylatów win tokajskich, które są podwójnie destylowane. Leżakowanie trwa od trzech do nawet ponad dwunastu lat i to w dębowych beczkach.Budafok ma bardzo miłą dla oka barwę bursztynu wyłowionego z morza i skierowanego w stronę słońca. Nazwa trunku pochodzi od dzielnicy Budapesztu, gdzie w piwnicach leżakuje ta brandy.
Bardzo delikatna niemiecka Brandy Chantre produkowana z francuskiego wina, podwójnie destylowana i leżakowana w beczkach z dębu. Posiada wspaniały aromat dojrzałych śliwek, zielonych orzechów, migdałów. Brandy o bardzo miękkim, słodkim smaku, oraz wyrazistym ciemnobursztynowym kolorze.