whisky-chita-japan

Whisky typu single grain, destylowana w gorzelni Chita. Destylarnia ta, otwarta w 1972 roku, położona jest na wyspie Honshū i należy do japońskiego giganta - koncernu Suntory. Tamtejsze destylaty wchodzą w skład takich blendów jak Hibiki, Suntory Old czy Kakubin. Whisky leżakuje w trzech rodzajach beczek dębowych: po bourbonie, sherry i winie. W smaku lekka i delikatna, cechuje się subtelnym aromatem z nutami mięty, miodu i odrobiny przypraw. Producent nie podaje wieku.

 

Kolor: słomkowo-zloty. Zapach: delikatnie kwiatowy, ziołowy, cytrusowy; wyczuwalne m.in. mięta, miód, karmel, cytryna i mango. Smak: łagodny i raczej słodki; na pierwszym planie toffi, brązowy cukier i banany, w tle nieco dębiny i korzeni, a także ślady suszonych owoców. Finisz: krótki, dominują owoce tropikalne, dębina i kardamon.

whisky-chita-japan