whisky-glenglassaughportsoy

Glenglassaugh Portsoy to ekskluzywna whisky o smaku torfowego single malta. Jej smak i aromat przenosi nas w klimat nadbrzeżnej portowej wioski Portsoy. Proces dojrzewania tej szkockiej whisky odbywa się w beczkach po amerykańskim bourbonie oraz beczkach po sherry i porto, co kształtuje jej wyjątkowy charakter poprzez wpływ zarówno lądu, jak i morskiego klimatu. Ta szkocka whisky jest doskonałym przykładem harmonijnego połączenia nadmorskiego charakteru destylarni i nut dębowych z beczki, w której leżakuje.

 

Charakterystyka:
Moc: 49,1%
Dojrzewanie: Beczki po amerykańskim bourbonie, sherry i porto.

Degustacja:
Aromat: Morskie fale z całym bogactwem tropikalnych owoców, skąpanych w sherry z dodatkiem ciemnej soi, alg morskich i lukrecji.
Kolor: Głęboki, ciemny bursztyn.
Smak: Ciemna czekolada, ciemna soja i przypalone mango z melasą i nutą soli morskiej.
Jak pić Glenglassaugh Portsoy Single Malt Scotch Whisky?

Proponujemy degustować tę single malt scotch whisky bez dodatków, na kostkach lodu. Rekomendujemy, by degustacje przeprowadzić w tzw. kieliszku tulipanowym. Kształt zwężający się ku górze pozwoli skupić i zintensyfikować aromaty.

Historia marki:
Glenglassaugh Distillery, położona na wschodnim krańcu pięknej szkockiej zatoki Sandend, została założona przez płk. Jamesa Moir’a w 1875 roku. Mimo wstrzymania produkcji na ponad wiele lat destylarnia posiada zasłużoną historię maturacji whisky, z nagradzanymi starymi rocznikami datowanymi na lata 60. oraz młodszymi, butikowymi edycjami whisky wytworzonymi w latach po ponownym otwarciu destylarni w 2008.

whisky-glenglassaughportsoy glenglassaugh