13521

Do produkcji tej whisky używana jest kompozycja ponad 40 pojedynczych gatunków whisky, z których głównymi pozycjami są Cardhu ze Speyside oraz Caol Ila z Islay.Każda ze składowych Black Label dojrzewa w innych starannie wyselekcjonowanych dębowych beczkach po sherry lub Bourbonie przez minimum 12 lat. Już na pierwszy rzut oka trunek urzeka swoją piękną ciemno bursztynową barwą, po czym zachwyca znakomicie dobranym bukietem aromatów i smaków.

 

Historia whisky Johnnie Walker rozpoczęła się w 1820 za sprawą piętnastoletniego Johna Walkera z Kilmarnock. Jego ojciec szybko umarł pozostawiając synowi spadek, który umożliwił mu rozwinięcie działalności kupieckiej. Na początku był to mały sklepik kolonialny w Ayrshire. Podczas pracy w sklepie Walker łączył różne gatunki herbat w celu poprawienia i wzbogacenia ich indywidualnego smaku i aromatu. Po kilku latach wykorzystał zdobyte umiejętności do tworzenia blendów, czyli mieszanek sporządzanych z wielu gatunków szkockiej whisky, niekiedy przybyłych do jego sklepu z bardzo odległych zakątków Szkocji.

.

13521