johnnie-walker-gold-label-icon-07

Johnnie Walker Glod Label składa się z piętnastu przynajmniej 18-letnich single malt i single grain. Gotowa mieszanka ma nasycony, złoty kolor. Woda używana do produkcji Gold Label płynie z górskiego źródła przez złotonośne pokłady dawnej, utrzymanej w niezmienionym stanie kopalni złota. Mikroskopijnej wielkości drobiny kruszcu, wypłukane przez rwący potok, mają mieć swój udział w kształtowaniu smaku Johnnie Walker Gold Label.

 

Intensywnie złoty kolor znakomicie komponuje się z subtelnym miodowo- waniliowym akcentem wplecionym w dobrze znany charakter whisky Johnnie Walker.

Posiada następujące cechy:

Zapach: pełny, wielowymiarowy i głęboki, z wyczuwalnymi nutami rodzynek i toffi, świeżego słody i lekkiej śmietanki;
Smak: intensywny i bogaty, pełen aromatów słodu, przypraw korzennych, migdałów i marcepana nadających tej whisky niezwykły, kremowy charakter.


Historia whisky Johnnie Walker rozpoczęła się w 1820 za sprawą piętnastoletniego Johna Walkera z Kilmarnock. Jego ojciec szybko umarł pozostawiając synowi spadek, który umożliwił mu rozwinięcie działalności kupieckiej. Na początku był to mały sklepik kolonialny w Ayrshire. Podczas pracy w sklepie Walker łączył różne gatunki herbat w celu poprawienia i wzbogacenia ich indywidualnego smaku i aromatu. Po kilku latach wykorzystał zdobyte umiejętności do tworzenia blendów, czyli mieszanek sporządzanych z wielu gatunków szkockiej whisky, niekiedy przybyłych do jego sklepu z bardzo odległych zakątków Szkocji.Finisz: łagodny posmak drewna, owoców i lekkiego, słodkiego dymu.

johnnie-walker-gold-label-icon-07