zacapa-23-yo1

Rum Zacapa Solera Reserva 23YO, to miękki i hojny smak z nutami wanilii oraz suszonych owoców tropikalnych. Jego zapach jest bardzo kremowy z wyczuwalną wanilią, nutą kokosa, pudingu ryżowego oraz lekkich owoców pomarańczy i bananów. Każda butelka otoczona jest, ręcznie plecioną przez Majów, słomianą matą -„petate”.

 

Rum Zacapa powstał w 1976 r., kiedy to miasto Zacapa, położone we wschodniej Gwatemali osiągnęło swoje stulecie. Aby uczcić to historyczne wydarzenie, firma produkująca rum, zdecydowała się stworzyć coś wyjątkowego. Główna plantacja znajduje się na wulkanicznych równinach Retalhuleu, 350m n.p.m w południowo-zachodniej Gwatemali.Aby nadać słodszego i łagodniejszego smaku, Zacapa powstaje z soku uzyskanego po stężonym pierwszym tłoczeniu trzciny cukrowej, który jest nazywany „miodem trzcinowej dziewicy”. Natomiast do większości rumów używa się melasy - produktu ubocznego z procesu pozyskiwania cukru, jako swej bazy. Podczas procesu fermentacji, wprowadzany jest własny szczep drożdży pochodzący z ananasów: Saccharomyces cerevisiae.
Drożdże te, produkują precyzyjne związki aromatyczne, – dlatego Zacapa wymaga powolnej fermentacji, aby uzyskać odpowiedni aromat.



 

 

 

tumblrm6oj12ldta1r5kqqfo112801 ronzacapacentenario23anos1