Piwo Górnicze Górnik Zabrze 0,5L ( Cena: 5,40 zł )
Piwo Górnicze to oficjalny produkt Górnika Zabrze stworzony z myślą o kibicach tego klubu. Piwo wyprodukowano w Browarze Zamkowym w Raciborzu. Czytaj dalej
Whisky typu single grain, destylowana w gorzelni Chita. Destylarnia ta, otwarta w 1972 roku, położona jest na wyspie Honshū i należy do japońskiego giganta - koncernu Suntory. Tamtejsze destylaty wchodzą w skład takich blendów jak Hibiki, Suntory Old czy Kakubin. Whisky leżakuje w trzech rodzajach beczek dębowych: po bourbonie, sherry i winie. W smaku lekka i delikatna, cechuje się subtelnym aromatem z nutami mięty, miodu i odrobiny przypraw. Producent nie podaje wieku.
Fuji Single Blended to japońska whisky blended stworzona w 2022 roku z destylatów jęczmiennych i zbożowych otrzymanych w Mt. Fuji Distillery - od zacierania po zabutelkowanie. Leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu przez ok. 7 lat. Dzięki połączeniu whisky słodowej i zbożowej posiada harmonijny, wielowarstwowy, lekko owocowy, kwiatowy i jedwabisty profil.
Whisky Hatozaki produkowana jest w destylarni Kaikyo, która swoją nazwę zawdzięcza słynnemu mostowi AkashiKaikyo. Nazwa whisky pochodzi od latarni morskiej Hatozaki, najstarszej latarni morskiej w Japonii. Rodzina Yonezawa (właściciele marki) zajmuje sie produkcją sake we własnym browarze Akashi-Tai od roku 1856 r. Od 1917 r. zaczęli destylować inne alkohole, między innymi kilkadziesiąt lat temu - powstała pierwsza partia ich whisky.
Hibiki to światowej jakości japońska whisky mieszana. Wydawana jest w charakterystycznych, eleganckich karafkach. Komponując tą whisky, master blender wykorzystuje destylaty słodowe z gorzelni Yamazaki i Hakushu. Destylaty zbożowe czerpane są z destylarni Chita. Destylaty dojrzewają w różnych typach beczek. Do starzenia wykorzystuję się między innymi beczki wykonane z japońskiego dębu Mizunara oraz beczki po japońskim winie śliwkowym.
Głównym walorem tej Whisky typu blended jest kompozycja miękkich i łagodnych destylatów z Miyagiko z bogatymi i ciężkimi, męskimi nutami Yoichi. Została stworzona z kilkudziesięciu różnych whisky, także tych wyprodukowanych na bazie kukurydzy. Nikka from the Barrel dojrzewa w beczkach po Bourbonie. W Nosie aromaty kwiatowe i owocowe, z nutami torfu i dymu. W Ustach lekko pieprzna, z posmakiem dębu, wanilii i kandyzowanych pomarańczy.
Japońska whisky, która została zainspirowana śpiewem skowronka zwiastującego nadejście wiosny w krajach na całym świecie. Podobnie jak czysta i doskonała jest melodia, którą wydobywa z siebie ten maleńki ptak, tak czysty i łagodny jest smak whisky Tenjaku. Powstaje na bazie krystalicznej źródlanej wody oraz naturalnych składników. Poddaje się go destylacji oraz przechodzi około 5-letni proces dojrzewania w dębowych beczkach po burbonie. Wszystkie etapy produkcji mają miejsce w Japonii.
Toki to bardzo ciekawe zestawienie whisky pochodzących z trzech różnych japońskich destylarni firmy Suntory - Chita (grain), Yamazaki oraz Hakushu (single malt). Zestawienie daje nuty smakowe owoców cytrusowych z pieprznym wykończeniem.Zaw. alk. 43%.