telavuri-czerwone-polwytrawne

​Wino w zapachu przystępne, ciepłe i konfiturowe, łatwo da się wyczuć dżemowe aromaty owoców leśnych, malin, pestek i likieru wiśniowego. Jest proste, miękkie, lekko korzenne. W ustach podobnie - dość świeże, owocowe, wiśniowo-pestkowe, lekko chropawe, z piwnicznym akcentem w finale.

 

Winogrona są zbierane ręcznie gdy osiągną pełnię dojrzałości. Po delikatnym oddzieleniu od szypułek jagody są tłoczone w prasie pneumatycznej. Fermentacja przebiega w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze (25-28°C). W celu zachowania w winie naturalnej świeżości i zawartości cukru, proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez schłodzenie.

Oznakowanie

Odmiana winorośli: Czerwone lokalne winogrona.
Pochodzenie: Region KAKHETI, Gruzja
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Rodzaj wina: Półwytrawne Czerwone.

 

telavuri-czerwone-polwytrawne