caol-ila

Whisky Caol Ila 12YO to nadmorski wyrób z niemal 200-letnią tradycją. Nietuzinkowy trunek - ze względu na unikalny bukiet aromatów - ceniony jest przez koneserów i ekspertów na całym świecie. W języku celtyckim nazwa whisky Caol Ila oznacza Dźwięk Islay. Zwrot odnosi się do niewielkiej cieśniny u zachodniego wybrzeża Szkocji. Według podań założyciel destylarni, Hector Henderson, przeoczył zwężenie, które z czasem stało się inspiracją do prowadzenia marki.

 

Smak bursztynowego oceanu

Whisky Caol Ila to poetycko zbalansowany trunek. Już w pierwszych chwilach po otwarciu butelki wyczuć można umiejętnie zestawioną dojrzałość przetworu z surowym charakterem szkockiego klimatu. Dymny aromat zdecydowanie przytłacza kwieciste nuty. Wbrew pozorom początkowy łyk niesie za sobą lekkość i słodycz posmaku toffi. Przepoczwarza się ona w wyczuwalną wanilię i nieśmiało wybijającą się gruszkę. Dalej prowadzenie przejmują nieco przygaszające kompozycję nuty popiołu. Całość jest fenomenalnie zestawiona z okraszającymi ją domieszkami soli morskiej. Pozostający na podniebieniu długi, dymny finisz ciepło otula rozchodzące się aromaty. Whisky Caol Ila to świetny wybór dla koneserów i miłośników unikalnych bukietów - trunek utrzymany jest w klimacie szkockich klifów i mglistych poranków. Whisky Caol Ila świetnie smakuje samodzielnie lub z dodatkiem schłodzonych kamieni.

 

caol-ila caol-ila-12