Singleton 12YO to whisky, która po raz pierwszy została wyprodukowana w XIX wieku w mieście Dufftown, które znajduje się w samym sercu słynnego regionu Speyside u zbiegu rzek Dullan i Fiddich.Whisky Singleton charakteryzuje się wyjątkowym procesem produkcji, podczas której łączy się krystalicznie czystą wodę pochodzącą z lokalnego źródła, z najlepszym słodem jęczmiennym i drożdżami.
Produkcja odbywa się bardzo powoli, z najwyższą dbałością o każdy szczegół podczas całego procesu wytwarzania. W efekcie powstaje idealnie zbalansowana whisky, która dojrzewa przez dwanaście lat w dębowych beczkach, a następnie rozlewana jest do tradycyjnych butelek w kształcie manierek dmuchanych z niebieskiego szkła.
To 12 letnia whisky pozycjonowana na mapie smaków (Flavour Map) jako bogata i okrągła. Wyjątkowo łagodny i zbalansowany smak uzyskuje dzięki leżakowaniu w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. W smaku Singleton charakteryzuje się wyraźną owocowością z dominującą nutą czarnej porzeczki oraz prażonych orzechów.