barolocascinanuova

Barolo - najszlachetniejsze wino Piemontu, przez niektórych uznawane za najszlachetniejsze wino włoskie. Zawsze powstaje z odmiany Nebbiolo. Za młodu nieprzystępne z wiekiem uwodzi fenomenalnym bukietem i jedwabistym smakiem. Nadia Cogno i jej mąż Valter Fissore z wielką pasją i profesjonalizmem wykorzystują przekazane im przez założyciela winnicy Elvio Cogno dziedzictwo produkując znakomite, eleganckie i uznane w świecie wina. Cztery razy magazyn Wine&Spirits przyznał Elvio Cogno tytuł Winnicy Roku. Oceny win szybują zawsze ponad 90 pkt. w skali Parkera. Leżakowanie 24 miesiące w dębowej beczce i 6 miesięcy w butelce.

 

Aromat: Lekki, miły zapach kwiatów z odrobiną delikatnych przypraw.

Smak: W ustach niezwykle przyjemne, okrągłe, dobrze zbudowane, eleganckie. Na finiszu nadal bardzo harmonijne i trwałe, z mineralną nutą.

Sugestie kulinarne: Dziczyzna, czerwone mięso pieczone lub duszone. Ponieważ wino ma 20-25-cio letni potencjał starzenia w razie szybszego otwarcia zaleca się dekantację.

Wyróżnienia i nagrody: Gambero Rosso 2 Bicchieri, Wine Spectator 95 Pts., Wine Enthusiast 95 Pts., Robert Parker 92 Pts.

barolocascinanuova barolo