campo-viejo-tempranillo-1

Czerwone wino wytrawne produkowane w 100% z winogron szczepu Tempranillo. Fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze około 25ºC. Maceracja razem ze skórkami trwa około 12 dni. Następnie wino spędza 4 miesiące w beczkach z amerykańskiego dębu, po czym dodatkowo finiszowane jest w butelce.

 

Wyróżnia się wiśniową barwą - charakterystyczną dla tego szczepu i przyjemną dla oka. Aromat otwiera się bogatymi nutami dojrzałych czerwonych owoców, w którym momentami na pierwszy plan wysuwają się tony wanilii oraz przypraw. Smak oferuje niuanse kakao, wanilii i owoców. Wino niezwykle aromatyczne, miękkie na podniebieniu oraz pozostawiające długotrwałe uczucie świeżości.

Najlepiej serwować je do pieczonej kaczki, duszonych potraw warzywnych oraz wędlin.

Campo Viejo jest wiodącą marką na rynku wina hiszpańskiego regionu Rioja. Założona w 1959 roku słynie z najlepszych szczepów, utożsamianych z regionem - Tempranillo oraz Garnacha, za sprawą stosowania tradycyjnych metod uprawy oraz wtłaczania innowacyjnych rozwiązań. 

campo-viejo-tempranillo-1